Možda vas zanimaju i...
Interaktivna Google mapa
Interaktivna Google mapa
Pronađite željenu lokaciju ili atrakciju pomoću Google mape ili izaberite kategoriju koja Vas najviše interesuje od muzeja do prirodnih spomenika, restorana, galerija...
Više

 
PočetnaAvanturizam, sport i rekreacija
Avanturizam, sport i rekreacija
 
 
 
 

Skijanje i snowboarding
Skijanje i sportovi na snijegu sarajevskih planina sežu daleko prije Olimpijade '84. Bjelašničke staze su odlične za dobre skijaše željne strmih i teških staza, ljubitelje slaloma, veleslaloma, spusta i turnog skijanja. Na Igmanu, koji je za vrijeme Olimpijade, bio domaćin takmičenja u ski-skokovima, također se održavaju brojne igre i sportovi na snijegu. Jahorina je najstariji skijaški centar u Bosni i Hercegovini i idealna je za početnike i ljubitelje snowboardinga.

Planinarenje
Prvo organizirano planinarenje u Bosni i Hercegovini održano je prije više od 120 godina. U okolini Sarajeva postoji veliki broj planinarskih ruta, a među najljepše spadaju ruta za Lukomir (nezaboravan doživljaj Studenog potoka, bogumilskih spomenika stećaka i autohtonog sela), Kanjon Rakitnicu, planinarske staze Bjelašnice, vrh Trebevića (uz obilazak ostataka olimpijske staze za bob i sankanje; te planinsku botaničku baštu „Alpinetum"), Vodopad Skakavac s Bukovikom, planinu Treskavicu s jezerima...

Brdski biciklizam, koji nudi avanturu biciklom kroz prelijepe proplanke sarajevskih planina, naveo je i svjetski poznati časopis National Geographic Traveler da uvrsti Bosnu i Hercegovinu kao jednu od deset najboljih avanturističkih destinacija na svijetu. Mapirane brdsko-biciklističke staze Trebevića, Bjelašnice, Igmana i Jahorine, koje vas vode do nekih od najljepših dragulja prirode, u potpunosti će okrijepiti Vašu dušu i učiniti da zaboravite na stres svakodnevnog života.

Rafting je u Bosni i Hercegovini prepoznatljiv turistički proizvod. To je avanturistički događaj u prirodi koji zahtijeva aktivno učešće i nudi doživljaj prirodnih ljepota na potpuno novi način. Kanjon Rakitnice, rijeke pitke od izvora do ušća, stiješnjen je između planina Bjelašnice i Visočice. Kanjon rijeke Rakitnice je za mnoge samo izazov. Tura je označena kao veoma teška jer obuhvata veliki broj prirodnih prepreka i preporučuje se obilazak uz pratnju vodiča.

Paraglajding među ekstremnim sportovima ima sve više ljubitelja. Olimpijska ljepotica Bjelašnica je bila domaćin Predsvjetskog prvenstva u preciznom slijetanju paraglajderom. Brojni letači uživaju u prelijepim pejzažima na južnim obroncima ove planine na kojoj postoji nekoliko travnatih površina idealnih za start i slijetanje. Paraglajding na planinama Trebević i Jahorina je dio turističke ponude u proljeće i ljeto koja omogućava, osim posebnog doživljaja, i pogled na prirodne ljepote Bosne i Hercegovine.

Speleologija u Bosni i Hercegovini se spominje još u spisima putopisca Evlije Čelebije, koji je došao na ove prostore 1600. godine. Područje Bijambara nalazi se u krškoj regiji, pa ljubitelji prirode i speleolozi mogu uživati u nekoliko pećina. Najpoznatija bijambarska pećina zove se Glavna ili Srednja bijambarska pećina. U blizini Sarajeva, na zapadnom dijelu planinskog lanca Bjelašnice, nalazi se pećina Megara na 1290 m nadmorske visine. Ova pećina je poznata kao nalazište ostataka pećinskog medvjeda (Ursus spelaeus) iz ledenog doba. Pećina i obližnje izletište Lanište su nedavno obnovljeni i uvezani biciklističkim rutama na Bjelašnici. Pećina Orlovača je prelijep speleološki objekt u kojem je živio mrki medvjed (Ursus arctos) prije 16.000 godina. Orlovača je stanište najugroženije vrste sisara u Evropi - slijepog miša (Microc hipoptrea), koji pripada endemskoj fauni. Dužina pećinskih kanala je preko 2,5 km, a za turiste je uređeno 560 metara. Pećina se nalazi u neposrednoj blizini Sarajeva, u prirodnom okruženju romanijskog kraja.