Sarajevo kroz historijuOsmanlijski period › Baščaršija
Baščaršija
Baščaršija
Nekada davno, u srednjem vijeku, na mjestu današnje Baščaršije bilo je naselje koje su prozvali Stara varoš. Pokretač razvoja tog lokaliteta bio je pazar ili trgovište, kakvog nije bilo u široj okolini. Narod je ovo trgovište prozvao „Utorkovište“ jer se trgovalo utorkom.
Lokacija: Stari Grad
Ova raskrsnica puteva, od istoka prema zapadu, biti će oživljena utemeljenjem Sarajeva u 15. stoljeću. Trgovište je s novom, osmanlijskom vlašću, zadržalo funkciju, ali je poprimilo novi izgled i polako preraslo u čaršiju.

Procvat tadašnjeg Sarajeva i potreba stanovništva za raznim proizvodima iziskivat će nove zanate, pa će tako polako nicati i čaršije vezane za svoje esnafe.  Nekadašnje trgovište na ovaj način postalo je skup 45 čaršija u kojima je bio obuhvaćen 81 zanat. Među svim tim čaršijama najljepša i najveća je bila Baščaršija, što u prijevodu znači „Glavna čaršija", a u njoj su bile smještene bakalnice (trgovine). Ostale čaršije su nosile imena esnafa, pa su tu bili: aščiluk (ugostiteljstvo), sarači (sedlari), tabaci (kožari), kujundžije (zlato i srebro) itd.Uspomena na njih sačuvana je kroz imena ulica gdje su bili smješteni.

Sarajlije su vremenom, zbog spajanja čaršija, kompletan ovaj prostor prozvale Baščaršijom, kako se i danas zove. Pored svojih kaldrmisanih sokaka, isprepletena je hanovima, crkvama i džamijama, tekijama, medresama, imaretima i sl. Jedina očuvana čaršija u svom izvornom obliku do dana današnjeg je Kazandžiluk. Prepoznatljive i turistički atraktivne su skoro sve ulice Baščaršije. U mnogima su danas galerije, restorani s poznatim bosanskim specijalitetima, ljetne bašte, kao i radnje sa starim i novim zanatima. U svako godišnje doba Baščaršija je jedan od najljepših i najživljih dijelova grada.

Drugi srodni objekti
Možda vas zanimaju i...
Interaktivna Google mapa
Interaktivna Google mapa
Pronađite željenu lokaciju ili atrakciju pomoću Google mape ili izaberite kategoriju koja Vas najviše interesuje od muzeja do prirodnih spomenika, restorana, galerija...
Više