Prirodno naslijeđeOlimpjiske planine › Bjelašnica i Igman
Bjelašnica i Igman
Bjelašnica i Igman
Samo 25 kilometara od Sarajeva nalazi se prirodni rezervat planina Bjelašnice i Igmana na kojima je održan veći dio takmičenja XIV zimskih olimpijskih igara u alpskim i nordijskim disciplinama i skokovima.
Lokacija: Okolina Sarajeva i planine
Dinarsko gorje, koje se proteže u dužini od 300 kilometara, granica je utjecaja mediteranske i kontinentalne klime. Bjelašnica je stoga poznata kao planina na kojoj se dnevno znaju izmijeniti sva četiri godišnja doba, a na vrhu Bjelašnice je 1894. godine izgrađen meteorološki opservatorij.

Sa više od 200 snježnih dana u godini, 135 cm debelim snježnim pokrivačem i dobro uređenim stazama dužine preko dvadeset kilometara (25 km), Bjelašnica i Igman predstavljaju savršeno mjesto za aktivan zimski odmor i rekreaciju, s dobrom hotelskom i drugom infrastrukturom. Ski staze se spuštaju s vrha Bjelašnice (2067 m) do Babinog dola (1266 m), mjesta na kojem se nalazio cilj olimpijskog spusta.

Kako je sav ovaj prostor obrastao gustom šumom s mnogobrojnim životinjskim vrstama, ove planine su omiljeno mjesto za lov, ali i alpinizam, paraglajding, jahanje, planinarenje, planinski biciklizam, vožnju planinskim četverotočkašima. Na Babinom dolu i u prašumi Ravna vala nalazi se rezervat s visokim stepenom biološke raznovrsnosti. Bjelašnica raspolaže sa osam žičara i ski-liftova, a Igman je, usto, planina sa ekstremno visokom koncentracijom ozona, pa je kao zračna banja izuzetno pogodan za treninge sportskih ekipa. Veliko polje je za vrijeme Olimpijade služilo za takmičenje u nordijskim disciplinama, a zajedno s Bjelašnicom ima oko 50 kilometara staza za nordijsko trčanje te 160 obilježenih staza za brdski biciklizam. Na Igmanu se nalazi i jedinstveni lokalitet Mrazište (pojava toplotne inverzije), a najniža temperatura od -43,5 °C zabilježena je u januaru 1963. godine, zbog čega se ovdje nekada nalazilo uzgajalište srebrenih lisica.

Na Malom polju na Igmanu su za potrebe Olimpijade izgrađene dvije skakaonice, od 70 i 90 metara. Malo polje je s Babinim dolom povezano biciklističkom stazom.

Skijanje i boravak na Bjelašnici i Igmanu garantiraju nezaboravan doživljaj i pristupačne cijene. 
Cijena dnevne skijaške karte za odrasle iznosi 30 KM (vikendom 35 KM), dvosatna karta 15 KM, dvodnevna 60 KM, sedmodnevna 180 KM, stotinu tačaka (punkt) 100 KM, a sezonska karta sa fotografijom iznosi 690 KM. Dnevna karta za djecu iznosi 21 KM (vikendom 25 KM), a dvosatna karta 13 KM. Cjelodnevno korištenje baby lifta iznosi 8 KM, dok jedna vožnja košta 1 KM. 

Za više informacija o boravku i svim sportsko-rekreativnim aktivnostima kontaktirajte ZOI '84 organizaciju ili posjetite njihov web portal www.zoi84.ba.
Možda vas zanimaju i...
Interaktivna Google mapa
Interaktivna Google mapa
Pronađite željenu lokaciju ili atrakciju pomoću Google mape ili izaberite kategoriju koja Vas najviše interesuje od muzeja do prirodnih spomenika, restorana, galerija...
Više