Možda vas zanimaju i...
Interaktivna Google mapa
Interaktivna Google mapa
Pronađite željenu lokaciju ili atrakciju pomoću Google mape ili izaberite kategoriju koja Vas najviše interesuje od muzeja do prirodnih spomenika, restorana, galerija...
Više

 
Početna Evropski jerusalem
Evropski Jerusalem
 
 
 
 
U Bosni su bili prisutni mnogi plemenski kultovi prije nego što je kršćanstvo tu našlo svoje utočište. Izrazito jaka je bila Crkva bosanska, poznata i kao bogumilska crkva, koja je zbog svoje posebnosti prozvana heretičkom i od Pravoslavne i od Katoličke crkve. Prelasci bosanskih krstjana, ili bogumila, na islam počinju 1462. godine dolaskom Osmanlija.
U vrijeme osmanlijske vladavine izgrađene su brojne džamije. U to vrijeme u Sarajevo je došla i velika grupa Jevreja sefarda. Bili su protjerani iz Španije, a ovdje su našli novi dom. Sarajevo tako poprima konture multietničkog grada, u kojem zajedno žive muslimani, pravoslavci, jevreji i jedna manja zajednica katolika na desnoj obali Miljacke u mahali Latinluk, izgrađenoj oko male župne crkve.

Izgradnjom sefardskoga hrama u srcu Baščaršije, uz Staru pravoslavnu crkvu i Begovu džamiju, stvorena je jedinstvena atmosfera. U Evropi je tada bilo nezamislivo da u centru jednog velikog grada budu bogomolje svih monoteističkih religija.Ovaj mozaik popunjen je velikom Sabornom crkvom pri odlasku Osmanlija i gradnjom katoličke katedrale u neposrednoj blizini, po dolasku Austro-Ugara.

Sarajevo je grad multietničnosti već više od četiri stotine godina. U samo jednoj ulici posjetitelj će vidjeti džamiju, sinagogu, pravoslavnu i katoličku crkvu.