Možda vas zanimaju i...
Interaktivna Google mapa
Interaktivna Google mapa
Pronađite željenu lokaciju ili atrakciju pomoću Google mape ili izaberite kategoriju koja Vas najviše interesuje od muzeja do prirodnih spomenika, restorana, galerija...
Više

 
PočetnaGastro turizam
Gastro turizam
 
 
 
 
Bosanskohercegovačka kuhinja mješavina je turske, grčke i drugih mediteranskih kuhinja, uz utjecaj evropske kuhinje. Meso je skoro nezaobilazan sastojak tradicionalnog jela i služi se uz sočno povrće domaće proizvodnje, veliku ponudu salata i meze (plata sireva, suhog mesa, sudžuke).
Najpoznatija gastronomska poslastica je zasigurno sarajevski ćevap. Ćevapi se spremaju od ukusnog mesa na roštilju i nude u specijalno pripremljenom hljebu – somunu. U nekadašnjoj ulici zanatlija bravara, Bravadžiluku, smješten je veliki broj tradicionalnih restorana – buregdžinica, aščinica, ćevabdžinica. Aščinice i ćevabdžinice nešto su posebno i za Evropu i svijet. To su male privatne kuhinje i roštiljnice u kojima se sjedi samo onoliko koliko se jede. Nametnuo je to običaj baščaršijskih zanatlija i trgovaca da ovdje nabrzinu doručkuju ili ručaju, a zatim se vraćaju na posao, u svoj dućan.

Neke od starinskih baščaršijskih kafanica služe i sokove od ruže, smreke (osvježavajuće kiselkasto piće od planinske biljke smreke, koje se ljeti služi s ledom). U pojedinim slastičarnama ljeti poslužuju i bozu, poznato sarajevsko osvježavajuće piće od kukuruznog brašna i šećera, koja ima kiselkast okus. Slatki napitak salep, kojem pripisuju ljekovita svojstva, pije se vruć, iz malih čaša. Pivo iz domaće pivare sa Bistrika je vrhunske kvalitete i zasigurno će vas osvježiti u vrućim ljetnim danima.

U Sarajevu, pored velikog broja izvrsnih tradicionalnih restorana, možete naći i široku lepezu internacionalnih restorana koji služe italijansku, mediteransku, meksičku, halal, kinesku ili japansku kuhinju.

Veliki broj restorana nudi mješavinu ovih kuhinja, kao i jela pripremljena za vegetarijance, ljubitelje sireva i vina, pizza ili pak brze hrane.