Sarajevo kroz historijuOsmanlijski period › Inat kuća
Inat kuća
Inat kuća
Gradnja objekata u Sarajevu imala je razne zanimljivosti, ali nijedan objekt kod nas, pa ni u široj regiji, nije imao takvu priču kao što je imala Inat kuća. Priča je počela izgradnjom Vijećnice i uspostavljanjem tramvajske stanice u njenoj neposrednoj blizini.
Lokacija: Stari Grad
Baš na tom prostoru, do danas poznatom kao Mustaj-pašin mejdan, austrougarskoj vladi zasmetala je jedna kuća koja se nalazila tik uz Šeher-ćehajinu ćupriju i tada već gotovo završenu Vijećnicu, pa su tražili da je otkupe, kao i druge objekte u blizini. Kada su se vlasniku ove kuće, starom Benderiji, obratili za kupovinu, on je to žustro odbio.

Čak su mu nudili znatno više nego što vrijedi, ali on nikako nije želio prodati kuću. Tada se u slučaj upetljao i ministar finansija Benjamin Kallay i jedino što se uspio s vlasnikom dogovoriti bilo je da se kuća, ćerpič po ćerpič, prenese na drugu obalu, te da mu se usto da i kesa dukata.

Prenošenje ove kuće bila je atrakcija za Sarajlije, a inat (princip) starog Benderije postao je tako legendaran da se ova kuća do danas naziva Inat kuća. Danas je u njoj je smješten nacionalni restoran, a kuća je zaštićeno kulturno-historijsko naslijeđe.
Drugi srodni objekti
Možda vas zanimaju i...
Interaktivna Google mapa
Interaktivna Google mapa
Pronađite željenu lokaciju ili atrakciju pomoću Google mape ili izaberite kategoriju koja Vas najviše interesuje od muzeja do prirodnih spomenika, restorana, galerija...
Više