Sarajevo kroz historijuAustrougarski › Konak
Konak
Konak
Rezidencija osmanlijskih namjesnika u Bosni izgrađena 1868. godine u stilu kasnog baroka za stolovanja vezira Topal Šerif Osman-paše.
Lokacija: Stari Grad
Izgrađen je na temelju prvog dvora (tur. saray; 15. st.) po kojem je grad dobio ime. Nakon austrougarske okupacije Bosne i Hercegovine, Konak postaje jedan od prvih sarajevskih objekata koje vlasti restauriraju za svoje potrebe. Ovdje su od 1878. do 1918. godine odsjedali članovi kuće Habsburg, od 1918. do 1941. generali, banovi i župani, a u novoj Jugoslaviji političari iz mnogih zemalja svijeta.

Austrougarski car Franjo Josip I boravio je u Konaku četiri dana za vrijeme posjete Sarajevu maja 1910. godine. Iz Konaka su put Beča ispraćeni i posmrtni ostaci austrougarskog prestolonasljednika Franje Ferdinanda i njegove supruge Sofije, ubijenih u Sarajevu hicima Gavrila Principa 28. juna 1914. godine.
Drugi srodni objekti
Možda vas zanimaju i...
Interaktivna Google mapa
Interaktivna Google mapa
Pronađite željenu lokaciju ili atrakciju pomoću Google mape ili izaberite kategoriju koja Vas najviše interesuje od muzeja do prirodnih spomenika, restorana, galerija...
Više