Možda vas zanimaju i...
Interaktivna Google mapa
Interaktivna Google mapa
Pronađite željenu lokaciju ili atrakciju pomoću Google mape ili izaberite kategoriju koja Vas najviše interesuje od muzeja do prirodnih spomenika, restorana, galerija...
Više

PočetnaRađanje savremenog Sarajeva
Rađanje savremenog Sarajeva
Hici koji su usmrtili Franca Ferdinanda, austrougarskog prestolonaslijednika i njegovu suprugu Sofiju, odjeknuli su svijetom. Sarajevo postaje mjesto na kojem je započeo Prvi svjetski rat. Po završetku Rata, Bosna i Hercegovina postaje dio Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, a kasnije Kraljevine Jugoslavije (do 1941.). Nove ideje i stilovi gradnje nastali u školama srednje Evrope prodiru u arhitekturu grada, ali i u način življenja, odijevanja i umjetnosti na ovom prostoru.

Dah Moderne koji je dopreo do Sarajeva, ostavio je za sobom neke od značajnih objekata i ustanova. Plato ispred glavne kapije zgrade Centralne banke Bosne i Hercegovine iz 1929., ukrašene skulpturama muškarca i žene koji uzdignutih ruku drže svjetiljke, postaje sastajalište sarajevske omladine. Sa druženjem se rađaju i nove ideje i umjetnički projekti. Osniva se kulturno-umjetnička grupa Collegium Artisticum (1939.), koja u poslijeratno sivilo unosi nadu. Ovo je doba umjetnika poput slikara Voje Dimitrijevića i Ismeta Mujezinovic, književnika Isaka Samokovlije, pjesnika Izeta Sarajlića …

1921. godine sa radom počinje Narodno pozorište u bivšem Društvenom domu, u kojem do danas djeluju i Sarajevska filharmonija, Opera, Balet i Drama. Poslije Drugog svjetskog rata, novo socijalističko društveno uređenje donosi obnovu i izgradnju novog građevinskog fonda. Neke od spomenika posvećenih žrtvama i oslobodiocima grada, kao što su Vječna vatra iz 1946. i Memorijalni kompleks spomen parka Vraca iz 1981. godine, možete obići u razgledanju Sarajeva.

I pored teškoća uzrokovanih ratom, u Sarajevu se osnivaju Nacionalna i univerzitetska biblioteka (1945.), muzejske ustanove, Umjetnička galerija BiH (1946.), Muzej narodnog oslobođenja (1945., danas Historijski muzej BiH), škole i fakulteti, gradi Željeznička stanica (1948-1952.).

1955. se osniva Kamerni teatar 55, u čijem sastavu i danas djeluju Galerija „Gabrijel" i Gudački kvartet Kamernog teatra. U neposrednoj blizini Kamernog teatra nastaje i Pozorište mladih, koje od nastanka njeguje lutkarsku i dramsku umjetnost, scenski pokret, ples, pantomimu, i afirmira domaće dramsko stvaralaštvo. Pored ovih pozorišta, u Sarajevu djeluje i SARTR (Sarajevski ratni teatar),  osnovan 1992. godine.

Oživljavaju industrijski kapaciteti Sarajeva, formiraju se nova preduzeća (Energoinvest, Unis, Šipad, Famos) i grade brojna stambena naselja.

Slavne šezdesete i sedamdesete donose novi pravac na cjelokupnoj kulturno-umjetničkoj sceni. Pioniri jugoslavenskog rock'n'rolla, poput Bijelog dugmeta i Indexa, ostaviće neizbrisiv trag na muzičkoj sceni.