Prirodno naslijeđeBjelašnička sela › Selo Umoljani
Selo Umoljani
Selo Umoljani
Legenda kaže da je ovdje nekada davno aždaha izašla iz kanjona Rakitnice, i vijugajući kroz Studeni potok došla u selo da se nahrani.
Lokacija: Okolina Sarajeva i planine
Preplašeni seljani su pobjegli na brdo Pošiljak i počeli moliti i umolili su da se aždaha okameni. Danas se na obližnoj stijeni vidi oblik okamenjene nemani. Tako selo dobi naziv Umoljani.

Na samom ulazu u selo nalazi se džamija sa specifičnom munarom prilagođenom vremenskim prilikama na ovom području. Ne postoje pisani tragovi kada je džamija sagrađena, ali se vjeruje da je od nje starija samo Turhan Emin-begova džamija u Ustikolini. Određene naznake ukazuju na to da bi mogla biti sagrađena na nekim od bogumiliskih stećaka.

Umoljani su poznati po ukusnoj hrani, dolini Studenog potoka, stećcima i ljubaznim mještanima koji će Vam rado ispričati legendu o opasnoj nemani koju su uspjeli molitvom pobijediti.
Možda vas zanimaju i...
Interaktivna Google mapa
Interaktivna Google mapa
Pronađite željenu lokaciju ili atrakciju pomoću Google mape ili izaberite kategoriju koja Vas najviše interesuje od muzeja do prirodnih spomenika, restorana, galerija...
Više